Drie op vijf Vlamingen met een burn-out hadden bijgevolg ook financiële kopzorgen

11 oktober 2024 | Employee Benefits, Groepsverzekering

Financieel dienstverlener Callant roept werkgevers en werknemers op om tijdens 10-daagse van Geestelijke Gezondheid verzekering tegen inkomstenverlies bespreekbaar te maken.

Oostkamp, 6 oktober 2024 – Wie te maken krijgt met een burn-out of depressie, krijgt er al te vaak nog eens extra financiële kopzorgen bij. Dat blijkt uit een onderzoek van financieel dienstverlener Callant. 3 op 5 Vlamingen die ooit afwezig waren op het werk om die reden, geven aan dat hun financiële situatie hen zorgen baarde. Een derde (37%) moest besparen op de levensstandaard. Niet onlogisch, want wie langdurig afwezig is, riskeert immers terug te vallen op minder dan 60% van het brutoloon. Nochtans is er een goeie oplossing om dit te voorkomen, aldus Callant. ‘Aan een klassieke groepsverzekering kan een verzekering gewaarborgd inkomen in geval van ziekte en ongevallen inclusief burn-out of depressie worden gekoppeld’, zegt Peter Callant. Slechts één op acht Vlamingen weet dat. Naar aanleiding van de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid roepen ze bij Callant dan ook werkgevers én werknemers op om hierover in gesprek te gaan met elkaar.

Met opnieuw een aantal donkere maanden in het verschiet, hebben heel wat mensen onder ons het vaak moeilijker. Tijdens de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid (van 1 tot 10 oktober) willen verschillende Vlaamse organisaties, elk vanuit hun eigen invalshoek, werk maken van een geestelijk gezond Vlaanderen. Dat er werk aan de winkel is, blijkt uit een onderzoek dat financieel dienstverlener Callant liet uitvoeren bij 1000 Vlamingen.

Daaruit blijkt dat mentale gezondheid voor iedereen heel dichtbij is. ​ Eén op vier Vlamingen (24%) worstelde ooit met een depressie. Eén op vijf (18%) belandde ooit in een burn-out. De helft van de Vlamingen (48%) heeft iemand in de dichte omgeving die ooit al eens een burn-out had. Vooral vrouwen, mensen die jonger zijn dan 55 en hoger opgeleiden komen er vaker mee in aanraking.

Vaak betekent dit dat men niet langer aan het werk kan. Van wie geconfronteerd werd met depressie of burn-out bleef bijna één derde (31%) tussen een maand en een jaar afwezig van het werk. Eén op zeven (15%) bleef meer dan een jaar afwezig. Bij 35- tot 54-jarigen is dat zelfs één op vijf (20%). ​ Bijna één op tien (8%) had zelfs meer dan een drie jaar tijd nodig om te herstellen.

Terugval tot 60% van het brutoloon of lager

Wie niet kan werken, voelt dat snel in de portemonnee.

“Afhankelijk van je persoonlijke situatie, valt het bedrag van je uitkering na één maand arbeidsongeschiktheid terug op ongeveer 60% van je brutoloon”, weet Peter Callant, de oprichter van financieel dienstverlener Callant. “Na één jaar val je terug op invaliditeit, waardoor je als samenwonende bijvoorbeeld slechts maximum 40% van je brutoloon ontvangt. Dit brengt heel wat kopzorgen met zich mee”, stelde Callant al te vaak vast. “En dat net op het moment dat je het al zo moeilijk hebt.”

De cijfers uit het onderzoek bevestigen wat men bij dienstverlener Callant aanvoelt. Drie op vijf (60%) Vlamingen die ooit langdurig afwezig waren van het werk door depressie en/of burn-out, geven aan dat hun financiële situatie hen zorgen baarde. Bij mensen jonger dan 55, geeft zelfs drie op vier (73%) dat aan.

Meer dan een derde van hen (37%) moesten besparen op hun levensstandaard. Meer dan één op acht van hen (13%) had moeite om de medische kosten te betalen. Een kwart (25%) kampte met angst dat hun uitkering een negatieve impact zou hebben op hun belastingen.

Eén op 8 slechts op de hoogte

Om dit zoveel mogelijk te vermijden, doet Callant tijdens de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid nu een oproep aan de werkgevers:

“Die financiële kopzorgen bij werknemers zijn te vermijden door een verzekering tegen het risico op inkomstenverlies, of ook wel gekend onder een verzekering Gewaarborgd inkomen”, stelt Peter Callant. “Vandaag zien we dat veel werkgevers een hospitalisatieverzekering voorzien voor hun werknemers en daarnaast ook vaak een groepsverzekering. Aan dat laatste kan perfect een verzekering gewaarborgd inkomen worden gekoppeld.”

Uit het onderzoek blijkt alvast dat weinig Vlamingen hoegenaamd weten dat dit mogelijk is. Slechts één op acht (18%) is ervan op de hoogte.

“We willen er daarom iedereen even attent op maken dat het mogelijk en interessant is en daarbij ook een gesprek tussen werkgevers en werknemers aanraden”, stelt Peter Callant.“Meestal weten werknemers ook niet zo goed wat er allemaal in hun groepsverzekering zit. We merken dat één op vijf werkgevers deze dekking niet voorziet bijvoorbeeld. Wij raden steeds aan om het wel te doen. De financiële impact voor werknemers kan immers bijzonder groot zijn in het geval van langdurige ziekte. We laten dat tijdens gesprekken met werkgevers en personeelsdiensten duidelijk zien. Men schrikt er vaak van.”

Slim en duurzaam investeren in medewerkers

De verzekering gewaarborgd inkomen heeft niet alleen voordelen voor werknemers. Ook voor werkgevers blijkt het een slimme vorm van duurzaam personeelsbeleid, aldus Lode Godderis, professor arbeidsgeneeskunde aan de KU Leuven:

“De verzekering gewaarborgd inkomen maakt dat werknemers zich volledig kunnen richten op hun herstel, zonder de druk van inkomensverlies. Doorgaans zorgt dat er net voor dat ze sneller terugkeren. Uiteraard zijn er kritische stemmen die beweren dat dergelijk type verzekering de financiële noodzaak om terug aan de slag te gaan, wegneemt. Dat lijkt me kort door de bocht, want onderzoek wijst uit dat terugkeer naar werk gedreven wordt door andere aspecten dan loon: ze willen meer zijn dan de patiënt. Werk geeft betekenis aan het leven en helpt het isolement te doorbreken door opnieuw contact te hebben met collega’s. Het gewaarborgd loon is een manier om een zorgzame werkomgeving te creëren en om duurzaam in je medewerkers te investeren. In een krappe arbeidsmarkt getuigt dat van een structurele (HR-)aanpak die werkt op lange termijn, zowel voor kleine als grote ondernemingen.”

Peter Callant merkt wel dat steeds meer bedrijven er interesse in hebben.

In de war for talent is het belangrijk om goed zorg te dragen voor je medewerkers, ook als het even wat minder gaat”, zegt Callant. “Daarnaast is het ook gewoon fiscaal interessant voor werkgevers en bovendien kan het belangrijk zijn voor een medewerker om op een goeie manier terug opgestart te geraken na een moeilijke periode. Als je voor een verzekering kiest die ook de kost voor reïntegratietrajecten dekt (bijvoorbeeld via psychologen, jobcoaches, psychiaters,…) kan een werknemer met de juiste begeleiding sneller terug aan het werk gaan. En dat zonder financiële zorgen.”

— Einde persbericht —

Lees ook via: