De nieuwe regels zijn van toepassing op gebeurtenissen die zich voordoen na 1 januari 2025 en die tot aansprakelijkheid kunnen leiden.
Nieuw is de opheffing van het verbod tot samenloop van contractuele en extra-contractuele aansprakelijkheid. In het nieuwe Boek 6 wordt het begrip “hulppersoon” vermeld, hieronder dienen alle personen die een contractant helpen bij de uitvoering van een overeenkomst te worden verstaan. Zoals een werknemer, een onderaannemer of een bestuurder van een vennootschap. Onder de nieuwe wetgeving kan elke hulppersoon nu ook persoonlijk aansprakelijk gesteld worden voor schade veroorzaakt in de uitvoering van de overeenkomst.
Hoe zich hier tegen te verzekeren?
BA uitbatingsrisico van uw bedrijf of beroepsaansprakelijkheid
Welke aansprakelijkheid wordt er gedekt in deze verzekeringspolis:
- de buiten contractuele aansprakelijkheid voor schade aan derden;
- de vermengde buitencontractuele en contractuele aansprakelijkheid voor schade aan derden;
Wat wordt er niet gedekt onder de waarborg van deze verzekeringspolis:
- de zuiver contractuele aansprakelijkheid.
Er wijzigt door Boek 6 voorlopig dan ook niets aan de waarborgen van deze verzekeringspolissen. Elke werknemer die tijdens de uitvoering van zijn arbeidsovereenkomst schade veroorzaakt aan een derde is een verzekerde in de polis BA van het bedrijf.
De persoonlijke aansprakelijkheid van een onderaannemer is niet verzekerd in deze polis en ook de aansprakelijkheid van bestuurders voor fouten tijdens de uitvoering van hun bestuursmandaat is niet in deze polis verzekerd.
Bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering
Het is dan ook van belang dat een onderaannemer zelf een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid afsluit en elke bestuurder van een vennootschap kan het beste zorg dragen voor het afsluiten van een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering.
Wij kunnen u hiervoor steeds vrijblijvend een offerte bezorgen met ruime waarborgen en clausules.
Een werknemer blijft steeds de wettelijke bescherming genieten van Art. 18 Wet op de Arbeidsovereenkomsten en dit voor het geval hij of zij rechtstreeks zou aangesproken worden door een medecontractant van de werkgever.
NIEUW: de wetgever staat toe dat partijen de buitencontractuele aansprakelijkheid beperken en de quasi immuniteit handhaven in hun overeenkomsten.
Het is aan te raden om een clausule tot beperking van de aansprakelijkheid van hulppersonen op te nemen in de algemene verkoopsvoorwaarden en individuele contracten.
Wij raden echter aan om zeker juridisch advies in te winnen bij een advocaat zodat het exoneratiebeding correct kan opgesteld worden.
Interesse in een gesprek? Neem contact op met één van onze specialisten via deze link.